primary teacher image

Primary Assistant Teacher Exam English Suggestion 2022

Primary Assistant Teacher Exam English Suggestion. Primary Assistant Teacher Exam English Suggestion 2022 has been published. The recruitment test for the post of the primary assistant teacher is going to be held this year. Before the exam, the examinees are scared about the exam preparation. So today we will share some important questions. Which will be useful in the next test. So let’s get started without delay.

Primary Assistant Teacher Exam English Suggestion

Primary Assistant Teacher Written exam date & time will publish on its official website. You can all information on Govt jobs to get more find about their website use. We trust that our distributing data helps the activity searchers who are finding superior employment. We likewise share slanting assets for learner uniquely who is re-expanding their insight. Our principle target turns into a trusty occupations round site in Bangladesh by distributing a real refresh that permits joblessness to individuals. All the roles on this website aren’t for unemployed people but extensively utilized people too. all kinds of suggestions, question solutions for the various competitive exams are available here.

Primary Assistant Teacher Exam English Suggestion

Assistant Teacher job circular finds on our website. We believe that our publication info helps the work seekers United Nations agency are finding a higher job. We tend to conjointly share trending resources for a beginner especially the United Nations agency is re-increasing their information. Our main target becomes a fiduciary job circular website in an Asian country by publishing an actual update that helps the state folks. We tend to Publish all Jobs Circulars every day! like government Jobs in an Asian country, Bank Jobs in an Asian country, personal Jobs in an Asian country, International NGO Jobs in an Asian country, personal Company Jobs in an Asian country, personal University Jobs in an Asian country, and different jobs news supports are accessible here on our website.

Important Info:

  • Organization Name: Directorate of Primary Education (DPE)
  • Post Name: Assistant Teacher
  • Total Vacancy: 32577 (more or less)
  • Pre-Primary Vacancy: 25630 (more or less)
  • Primary Vacancy: 6947 (more or less)
  • MCQ Exam Date (1st to 5th Phase): April 2022

See More: 

প্রাথমিক_শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষার বিগত বছরে আসা বাছাইকৃত প্রশ্নগুলো থেকে কিছু তুলে ধরবো।

গ্রামারে Right forms of verb, Tense, Preposition, Parts of Speech, Voice, Narration, Spelling, Sentence Correction- এর নিয়ম জানতে হবে এবং গ্রামার বইয়ের উদাহরণ থেকে চর্চা করতে হবে। মুখস্থ করতে হবে Phrase and Idoims, Synonym, Antonym. ইংরেজি থেকে বাংলা অনুবাদ আসতে পারে। তাই বিভিন্ন নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান করলে ভালো করা সম্ভব।

বিগত পরীক্ষায় ইংরেজি থেকে যা এসেছে:

২০১৮ সালের ৪ ধাপের ও বিগত দুই পর্যায়ের পরীক্ষায় ইংরেজি থেকে বাংলা অনুবাদ এসেছে। গ্রামারে Right forms of verb, Tense, Preposition, Parts of Speech, Voice, Narration, Spelling, Sentence Correction থেকে প্রশ্ন এসেছিল।

1. The right expression for ‘Am I not’ is—
Ans: aren’t I?
2. He did not profit from _____ experience. বাক্যটির শূণ্যস্থানে বসবে—-
Ans: by
3. He despaired ______ success শূণ্যস্থানে বসবে—-
Ans: of
4. I cut myself, here “myself” is an-
Ans: Reflexive pronoun
5. I wish I ______ a cricketer.
Ans: were
6. Shakespeare is known mostly for his _____
Ans: Drama
7. I will give you a map of the new town in case you …………. lost.
Ans: get
8. Why……. angry with me yesterday?
Ans: were you
9. This contract will be confirmed ………………..­. December?
Ans: on
10. ………………..­. is a good exercise.
Ans: Walking
11. I shall look …. the matter.
Ans: into
12. Our teacher makes us ………………. very hard.
Ans: work
13. We insist on ………………. leaving the room.
Ans: your
14. my situation was like out of the frying pan …. the fire.
Ans: into
15. I would have lent you my notes if you ………….. me.
Ans: had asked
16. No sooner had we started out for Dhaka ……………… it started to rain.
Ans: then
17. Many scientists are still hoping …………… life on another planet.
Ans: to find
18. She is so afraid of the dark that she can’t sleep ……………. there is a light on outside her room.
Ans: unless
19. ‘Sea’ শব্দটির Adjective হচ্ছে—
Ans: marine
20. He is devoid ……….. commonsense.
Ans: of
21. Climate is a ……………. of the environment.
Ans: state
22. He talked as if he _______ everything.
Ans: had known
23. what type of noun is “kindness”?
Ans: abstract
24. while he __________ along the road a snake bit him?
Ans: was walking
25. Nobel price is considered the highest honor ________can be achieved in various fields.
Ans: That
26. Emperor Akbar— was a son of Humayun .
Ans: a great leader
27. The boy wonders ……….. in the streets.’ বাক্যের শূন্যস্থানে সঠিক Preposition কি হবে?
Ans: at.
28. What is the antonym of ‘Expel’?
Ans: Admit.
29. What is the synonym of ‘Remember’?
Ans: Recollect.
30. What is the antonym of the word ‘Somber’?
Ans: Bright.
31. What is the meaning of the word ‘Nascent’?
Ans: Beginning.
32. He talks as if he _____ mad
Ans: were

33. ‘Do not shut the door’ বাক্যটির passive form কি হবে?
Ans: Let not the door be shut
34. He is devoid ______ commonsense.
Ans: of
35. What is the synonym of ‘ impediment’?
Ans: barrier
36. The price of rice is up. সঠিক বাংলা অনুবাদ —
Ans: চালের বাজার ঊধ্বমূখী
37. Maiden speech means—-
Ans: first speech
38. You would succeed if you ____ again.
Ans: tried
39. The boys speak English _____
Ans: fluently

40. The word ‘paranoid’ is connected with——
Ans: psychology
41. I prepare my lesson _____ than you.
Ans: more carefully
42. To meet trouble half-way phrase টির অর্থ কি?
Ans: to be puzzled
43. Adjective of the word ‘Float’ is—–
Ans: floating

44. The abstract noun of the word ‘obey’ is—–
Ans: obedience
45. ‘Prison’ শব্দটির verb—–
Ans: Imprison
46. At last, the beast in him got ____ upper hand. বাক্যের শূন্যস্থানে বসবে—-
Ans: the

47.The Antonym of ‘Ruthless’
Ans: kind
48. ‘Swan Song’ means—
Ans: last work
49. ‘Out and out’ means—
Ans: thoroughly
50. I shall compensate you _____ the loss
Ans: for
51. ‘Afraid’ is a/an—-
Ans: adjective
52. My brother has no appetite____food
Ans: for
53. He and I ___ well
Ans: are
54. The adjective of the word ‘Truth’ is—-
Ans: true
55. One of my _____ a lawyer
Ans: friends are

56. Slow and steady ___ the race
Ans: wins
57. He is committed _____ working sincerely for this country.
Ans: to
58. Everyone should respect ____ teachers.
Ans: his
59. T. S. Eliot is a ____ poet.
Ans: modern
60. English is ____ in many countries.
Ans: spoken
61. The antonym of ‘punishment’ —-
Ans: reward

62. He is famous all ____ the world.
Ans: over
63. Mr. Rashid was rich ____ he was not a happy man.
Ans: but
64. He is lazy. He never does ____ work.
Ans: any
65. The noun is ‘able’ is—-
Ans: ability
66. The adjective of the word ‘laugh’ is____
Ans: laughable
67. ‘Back Up’ means—
Ans: support
68. What is the synonym of ‘adjourn’?
Ans: to stop
69. He has been ill ____ Friday last.
Ans: since
70. Joy এর Adjective —–
Ans: Joyous
71. ‘Please’ শব্দটির noun হচ্ছে—-
Ans: pleasure
72. ‘Few and far between’ means—
Ans: seldom
73. He is accessible _____ all.
Ans: to
74. The word ‘dilly-dally’ means—
Ans: waste time
75. I’ve got _________ go ________ a job interview _____ Saturday next.
Ans: to, to, on

76. Having been acquitted on all charges, he can now hold his head_________?
Ans: up
77. It is high time we ___________ ready or we may miss the train.
Ans: got

78. The Ambassador walked slowly________ the room ________ The queen.
Ans: along, behind
79. The idiomatic phrase ‘cash cow’ means:
Ans: a source of steady profit
80. The word ‘indigent’ is synonymous with the word
Ans: destitute
81. The word ‘acrimonious’ is the antonym of
Ans: hostile

82. Is it more profitable to put my money in the bank or play the________?
Ans: market
83. জলে কুমির ডাঙায় বাঘ।
= Between the devil and the deep sea.
84. মশা মারতে কামান দাগা।
= To break a butterfly on a wheel.
85. দুধ কলা দিয়ে কালসাপ পোষা। = To cherish a serpent in one’s bosom.

86. এক মাঘে শীত যায় না
= One swallow does not make a summer.
87. এক হাতে তালি বাজে না
= It takes two to make a quarrel.
88. ওস্তাদের মার শেষ রাতে
= All’s well that ends well.
89. কর্জ নাই, কষ্ট নাই
= Out of debt, out of danger.
90. কত ধানে কত চাল বুঝবে
= you will know now what’s what.

91. “By fits and starts’ means –
Ans: Irregularly.
92. “Fag end” means –
Ans: The last part.
93. The idio ‘Bring to book’ means –
Ans: Rebuke.
94. “He prides himself ………. his wealth. বাক্যের শূন্যস্থানে সঠিক Preposition কি হবে?
Ans: on.

95. The noun of the word ‘Break’ is –
Ans: Breakdown.
96. ‘Might’ শব্দটির Adjective কি হবে?
Ans: Mighty.
97. ‘Does he speak English Well? বাক্যটির সঠিক Passive form কী হবে?
Ans: Is English spoken well by him?

98. ‘All his pupil like him.’ বাক্যটির সঠিক Passive form হচ্ছে –
Ans: He is liked by all his pupils.
99. Anis said, “I must write a letter”. The indirect narration of this sentence is –
Ans: Anis said that he had to write a letter.
100. “How dare you wake me up?” The lion roared at the mouse. The correct narration of this sentence is –
Ans: The lion roared and asked the mouse how it dared to wake him up.

101. নানা মুনির না পথ।
Ans: Many men, many minds.
102. প্রয়োজনই আবিষ্কারের প্রসূতি। 

Ans: Necessity is the mother of invention.
103. যত গর্জে তত বর্ষে না।
Ans: Barking dogs seldom bite.
104. যতক্ষণ শ্বাস ততক্ষণ আশ।

Ans: While there is life there is hope.
105. এক মাঘে শীত যায় না।
Ans: One swallow doesn’t make a summer.
106. টাকায় টাকা আনে।
Ans: Money begets money

107. চকচক করলেই সোনা হয় না।
Ans: All that glitters is not gold.
108. জোর যার মুলুক তার।
Ans: Might is right
109. ইচ্ছা থাকলে উপায় হয়।
Ans: Where there is a will, there is a way.
110. চোরে চোরে মাসতুতো ভাই।
Ans: Birds of the same feather flock together.

111. গাছ তার ফলে পরিচয়।
Ans: A tree is known for its fruits.
112. চাচা আপন প্রাণ বাঁচা।
Ans: Everyone for himself.
113. আয় বুঝে ব্যয় কর।
Ans: Cut your coat according to your cloth.
114. জ্ঞানই শক্তি।
Ans: Knowledge is power.
115. একতাই বল।
Ans: Unity is strength.
116. অল্প বিদ্যা ভয়ঙ্করী।
Ans: A little learning is a dangerous thing.
117. What is the verb of the word ‘play’?
Ans: play
118. If I _____ you, I would never do it.
Ans: were

119। Choose the correct spelling—-

(ক) Achievment (খ) Acheivment (গ) Achievement (ঘ) Achevement

Ans: Achievement 

120। Remove শব্দটির Noun-

(ক) Remove (খ) Removal (গ) Re-movement (ঘ) Removing

Ans: Removal 

121। Choose the correct spelling—-

(ক) Achievment (খ) Acheivment (গ) Achievement (ঘ) Achevement

Ans: Achievement 

122। Which of the following is the correct sentence?

(ক) He has said which is right.

(খ) What he said is right.

(গ) What he has said is right.

(ঘ) He has said that what is right.

Ans: (গ) What he has said is right.

123। “Leave no stone unturned” means

(ক) try every possible means (খ) heavy stone

(গ) rare stone (ঘ) impossible 

Ans: (ক) try every possible means

Primary Assistant Teacher Exam English SuggestionPrimary Assistant Teacher Exam English SuggestionPrimary Assistant Teacher Exam English SuggestionPrimary Assistant Teacher Exam English SuggestionPrimary Assistant Teacher Exam English SuggestionPrimary Assistant Teacher Exam English SuggestionPrimary Assistant Teacher Exam English SuggestionPrimary Assistant Teacher Exam English SuggestionPrimary Assistant Teacher Exam English Suggestion

DPE Exam Admit Card Download

In conclusion, for the next update about the Directorate of Primary Education Circular Notice. Admit Card download published from Directorate of Primary Education notice also found on my website. The Directorate of Primary Education MCQ Exam date will publish next month. Then Admit Card will be published nowhere. 

Primary Assistant Teacher Exam Suggestion

Admit Card Download

Below of Original Circular Image

Primary Assistant Teacher Exam Suggestion

Primary Teacher Exam English Preparation

DPE Written date notices already published & you got it on our website. We Publish all job Circular Every day, Such as Government Jobs in Bangladesh, Bank Jobs in Bangladesh, Privet Jobs in Bangladesh, International NGOs in Bangladesh, Privet companies in Bangladesh, Privet universities Jobs in Bangladesh. Bank Jobs Results, Government Jobs Results, Government University Jobs results in Bangladesh and all Part-time Jobs in Bangladesh and other educational support are available here on our website. We provide different types of job information with also provide some effective information or resource and job tips which helps to get a job easily. For example next update about update jobs circular Notice. Please stay turn to my website Dailyhotjobs.com can be for the new govt job circular. Thank you for visiting my website.

Leave a Comment

Your email address will not be published.